Heder Nivo Slider

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Општинско такмичење из математике
ученици који су постигли значајне резултате и ментори
Општинско такмичење из физике
ученици који су постигли значајне резултате и ментор
Општинско такмичење из енглеског
ученици који су постигли значајне резултате и ментор
Општинско такмичење из информатике
ученици који су постигли значајне резултате и ментор
Општинско такмичење из српског језика
ученици који су постигли значајне резултате и ментор
Општинско такмичење из српског језика
ученици који су постигли значајне резултате и ментор
Општинско такмичење из хемије
ученици који су постигли значајне резултате и ментор
Општинско такмичење из географије и математике за ниже разреде

Историјат

Основна школа "Ђура Јакшић" у Кикинди је основана 28. септембра 1950. године. Настава се изводила у више зграда. Тек 1967. године, школа добија своју зграду у улици Светозара Милетића бр.16 где се и данас налази. То је била стара зграда која је једва задовољавала оснвне потребе. Више пута је реновирана и дограђивана. Године 1988. изграђена је нова школска зграда са девет учионица која са адаптираним старим делом чини једну целину.
Данас школа има 2500 м2 затвореног и 1600 м2 отвореног простора, има 1160м2 спортских терена. Школа располаже са 12 класичних учионица, кабинета за биологију, хемију, физику, музичко васпитање, информатику, ликовну културу, радионицом за техничко, фискултурном салом, медијатеком и библиотеком. Поред ових просторија школа поседује и кухињу са трпезаријом, чајну кухињу, зборницу, собу за родитеље, за педагога и низ других пратећих објеката.


Школа ради у две смене са по 12 виших и 12 нижих одељења.

Бројни су успешни радници, инжењери, професори, лекари, спортисти похађали нашу школу, што је потврда успешног рада школе у протеклом периоду, а надамо се да ће тако бити и у будућности.


БИОГРАФИЈА ЂУРЕ ЈАКШИЋА

1832. године у Српској Црњи у Банату, рођен је Ђура Јакшић. Имао је осморо браће и сестара. Као мали Ђура је остао без мајке. Мајчинство је преузела Јакшићева стрина. Стриц је желео да Ђорђе постане свештеник. Основну школу завршио је у Црњи, Хацфелду (Немачка) као и у Сегедину где је уписао гимназију. Убрзо посећује цртачке школе, као што је школа Словака Дунајског где је на годишњој изложби добио две награде (архитектура и слободно цртање), а темишварски лист га хвали као најбољег ученика (учи немачки језик). 1847. отац га је уписао у академију италијанског сликара Марастонија где је био најбољи ученик. Од 1848. године, Ђура је ушао у добровољачке јединице ратовања које су му дале инспирацију за још две слике: "Пад Сентомаша" и "Шиљонски сужњи".
Почео је да пише у својој 24. години у данима најнеповољнијим за књижевни развитак. Нагон ка песничком стварању и природни таленат врло брзо је дошао до пуног изражаја. Јакшићево књижевно дело је тројно: лирско, приповедачко и драмско. Међутим, обично се каже да је он искључиво лиричар.

Неузвраћена љубав Емилије (Миле) у Ђуриној поезији оставила је трагове (као што је песма "Мила") и сликарству ("Девојка у плавом"). После неколико година, 16.јуна 1861. оженио се ћерком учитеља Симе Николића, Христином, са којом је имао два сина и ћерку. Тешко болестан, интензивно је радио на "Станоју Главашу" и завршавао први део приповетке "Српско чобанче". Умро је новембра 1878. године.